Tuesday, November 23, 2010

aku ingin menjadi....

Aku ingin menjadi seperti Siti Khadijah,
Menjalinkan sebuah cinta yang agung,
Manginfakkan hartanya untuk fisabilillah.

Aku ingin sepatuh Fatimah,

Yang sentiasa akur tanpa menolak perintah,
Aku kagumi gedung ilmu Siti Aisyah,
Mahukan kejayaan mengiringi langkah.

Aku ingin menyelami ketabahan Siti Hajar,
Di padang pasir yang merekah,
Mengendong putera yang masih merah.
Tidak aku ingin menjadi wanita penggoda,
Fitrah dari sejarah Zuklaikha.


Jiwa ku ingin sekudus Rabiatul Adawiyah,
Tenggelam asyik dalam nikmat ubudiyah.
Ingin aku secekal Zainab Al-Ghazali,
Terkurung jasadnya di celah jeriji,
Teguh menjunjung akidah suci.


Tetapi aku hanyalah perawan..
Yang jiwanya tidak sekental Asma’
Belum teruji dengan deraian airmata Atiqah,
Yang mampu tersenyum dengan tabah.


Namun izinkan aku Ya Allah..
Izinkan aku menjadi wanita solehah,
Izinkan aku menjadi sayap kiri perjuangan,
Yang rela mati dalam keunggulan iman,
Kerana Islam merindukan kemunculan,
Muslimah, mukminah, mujahidah
Mewarisi kegemilangan serikandi ummah..

Izinkan aku Ya Allah..
Menjadi penyemarak obornya

Monday, November 22, 2010

私はあなたを愛して....


エリアス

私はそれほどあなたを愛して
私は永遠にあなたと一緒にいたい
てください。
いつも私を覚えておいてください
私はあなたをお待ちしております
私はあなたを愛して....エリアス

Sunday, November 21, 2010

guy who love u

The guy who love you,
can’t tell you the reason why he love you. he only knew that,

in his eyes,you are the only one

The guy who love you,
actually always make you mad,

but he do never know what stupid thing did he done,
as everything he done, is for your own good.

The guy who love you,
seldom praise you , but in his heart,

you are the best, only he know it,

The guy who love you,
will scold or complaint if

you din’t reply his message but others,
because he cares.

The guy who love you ,
Only drop his tears in front

of you, when you try to wipe his tears,
you are touching his heart , the heart which beat for you.

The guy who love you ,
will remember every word u

said , even its accidentally.
and he will use the word always at the nick of time.

The guy who love you,
will not give any promise that easily,

because they don’t want to break the promise,
they want you to believe him and they want to give you
the happiest and safest life ever after.

The guy who love you,
always tell you not to think too much,

because they already plan it for you,
he want to give u the best life in the future,

he want to give you a suprise,
belive him that he can do it.


The guy who love you,
maybe can’t remember

special occasion like somekind of anniversary,
but ,he do know that,
every second he live, he’s loving you,

no matter what day is today

The guy who love you,
won’t said " i love you" that easily,

because everything he done for you is showing that he love you already,
but only he will tell the word at the special situation,
because he dun wan u to misunderstand,
he want u to know that he love you.


The guy who really love you,
will feel that,

sometimes, something hav to tell for only once,
because he thought that u might already understand him,
if talk so much,
he will feel that theres nothing you will cherish.

The guy who love you,
will go to airport to fetch you,

he won’t carry a bunch a rose and call you darling like
what you expect.
but he will carry your ludgage and ask
you
" why are you becoming that thin within two days?"

with his sincere heart.

The boy who love you,
will listen quietly to you,

when you are mad, and when you finished,
he will said, you still got class tomorrow,
sleep earlier . with smile.


The boy who love you,
don’t know that whether he

should call you when you are angry,
but he will sent a message to you after few hours,
if you ask him why he call that late,
he will said, when you are angry,
my explanation are all rubbish.
But when you calm down,
my explanation will only really works.


The boy who love you,
always call you little girl,

but everytime he want to make a big decision,
he will first want to hear your advice.

The guy who love you,
don’t like little toy like teddy

bear,
but he will always put the bear you gift him at his bed.

The guy who love you,
while quarelling,

he will apologize uncontrollably,
althought you are the one who’s wrong, and later,
he will sent a message to you with " baby,
actually you know its your fault, you know it urself "

The guy who love you,
while really miss you,

he will want to buy a bunch of rose and wait you stupidly under your apartment.
but he never knows , what he bought is daisy,
but doesn’t matter, because in his heart,
that’s roses.

The guy who love you,
seldom said sweet words,

but you know,
his kisses already transfer his all passion to you.


emmm....does he like this one?.....not sure...mybe...but i love him very much....only u...my prince...(^_^)

Saturday, November 20, 2010

aktiviti hr ini

hari ini td, watpe je ekk??....pg td wat kn breakfast...then sapu n mop bilik...ntah nape ntah angin kerajinan tetibe dtg...hahahaha then ade org dtg...rupe2 nye org tu hntr perabot...laaa,ayah bli ag yg baru....raye da lps br nak bli??...kehkehkeh mcm2 jgk ayah bli...ayoyo then ptg tu lps mkn ngntok sgt....trtdo laa plak....lme jgk smpai pening pale...msj2 org tu, nk tggu die reply..hmm...smpai trtdo guwe...adusss k laa....c u for the next post....daaaa~~~ (^_^)

Friday, November 19, 2010

balik kampung

hehehe....how r you?
i'm juz coming back from
my kampung bungin

best jgk balik kmpg
dpt mkn byk2 ble jln kat rmh org
mule2 balik trus g jln rmh ucu aji
mcm2 lauk dieorg hidang
kyg gler arr prt smpai tmbh 2kali

pg raye kedua
jln kat rmh pkck sahari
pun lauk die sdap2
lapa gler pg tu
tmbh nasi smpai 2pggn
berselera seyh!

ptg nye plak g raye rmh pkwo
die bg org mkn
xde laa rmai mane
dlm 8saprah je kot
tp yg best nye
ade sup dgg
perrggghhh!!!.......sdap sgt2
mmg bertambah2 mkn
hehehehe

raye korg mcm mane plak?
selamat hari raye aidiladha yee
(^_^)

Wednesday, November 17, 2010

anda sudah ke??

pengorbanan....aidiladha

Pengorbanan Sepanjang Zaman

Sejarah pengorbanan teragung itu tidak tertinggal dalam lipatan sejarah sejarah sahaja, malah ianya telah dihayati sepanjang zaman demi menegakkan agama Ilahi ini. Pengorbanan nabi Muhammad s.a.w. dan para sahabatnya dalam menegakkan dan mempertahankan Islam adalah pengorbanan yang amat agong. Baginda dan para sahabat telah mempertahankan Islam bukan sahaja dengan harta benda dan kekayaan mereka tatapi mereka telah mengorbankan nyawa. tiada pergorbanan yang lebih agong dan utama daripada pergorbanan nyawa dan darah.

Setelah kewafatan Nabi Muhammad s.a.w. para sahabat terus menerus mempertahankan Islam dengan nyawa dan darah mereka. Begitulah sepanjang zaman sehingga kini telah ramai yang mati syahid kerana agama Allah, ini tidak kira sama ada di timur ataa barat. Sebenarnya pergorbanan mereka ini tidak ternilai harganya di sisi manusia hanya Allah s.w.t. sahaja yang mampu membalasnya.

"Wahai orang-orang yang beriman mahukah kamu aku tunjukkan suatu perniagaan yang boleh menyelamatkan kamu dari azab seksa yang tidak terperi sakitnya? Iaitu kamu beriman kepada Allah dan Rasul-Nya serta kamu berjuang membela dan menegakkan agama Allah dengan harta benda kamu dan diri kamu, yang demikian itulah yang lebih baik bagi kamu, jika kamu hendak mengetahui (hakikat yang sebenarnya)." (Surah al- Shaf : 10 - 11)

Sabda Nabi s.a.w. semasa menjawab persoalan yang dikemukakan kepada Baginda :

Ditanya orang akan Rasulullah s.a.w. : "Siapakah manusia yang lebih utama?" Maka jawab Rasulullah s.a.w. orang yang lebih utama ialah orang mukmin yang berjihad di jalan Allah dengan diri dan hartanya sendiri. Mereka berkata : Siapa kemudian? Sabda Rasulullah s.a.w. orang mukmin yang berada di satu lurah bukit ia takut kepada Allah dan menyeru manusia supaya menjauhi daripada angkara kejahatan ". (Hadis Riwayat Bukhari)

Allah mendidik para Rasul dan sahabat-sahabatnya melakukan pergorbanan dengan mengorbankan semua yang berharga. Ulama menyatakan :

"Siapa yang mahukan kebaikan dan membaikan kemuliaan dan ketinggian tanpa jihad dan pergorbanan maka ia bagaikan seorang yang bermimpi kosong."

Pengorbanan - Mengorbankan Apa Sahaja Yang Berharga

Begitulah hakikat yang sebenarnya tentang pergorbanan. Memang tidak dapat digambarkan bagaimana kehebatan manusia sanggup mengorbankan nyawa dan darah mereka demi Allah s.w.t, tatapi inilah hakikat yang berlaku. Sebenarnya dalam apa juga bidang dan lapangan kehidupan pergorbanan adalah satu tuntutan dan kemestian. Dalam Islam bukan sahaja pergorbanan jiwa raga dan darah tatapi juga adalah pergorbanan harta benda dan apa sahaja yang berharga.

Saidina Abu Bakar r.a. mengorbankan semua hartanya untuk Islam dan umatnya sehingga Rasulullah s.a.w. bertanya kepada beliau :

"Apakah yang engkau tinggalkan untuk keluarga kamu?"

Jawab Abu Bakar : "Aku tinggalkan buat mereka Allah dan Rasul-Nya."

Islam mengajar kita supaya menjadikan pergorbanan sesuatu yang berharga sebagai penyaksian dan pembuktian kepada aqidah kita demi untuk kebahagiaan dan keselamatan hidup di dunia dan akhirat. Firman Allah s.w.t. :

"Dan sesungguhnya telah diwahyukan kepadamu (wahai Muhammad) dan kepada nabi-nabi yang terdahulu, daripadamu, demi sesungguhnya jika engkau (dan pengikut-pengikutmu) mempersekutukan (sesuatu yang lain dengan Allah) nescaya akan tetap gugur amalanmu, dan engkau akan tetap menjadi dari orang-orang yang rugi." (Surah Az-Zumar : 65)



Apakah pengorbanan saya taun ni?....

sy telah terkorban kn

sesuatu yg amat pntg

dlm hdup sy

krna ia adlh kesayangan sy

sdey nye hlg ia

klu ade yg br pun ttp xkn sme

dgn yg telah hlg

kerana value die da lain...

sdey nyerrr......

Tuesday, November 16, 2010

crying again

again....2nite i cry again...adoi
for what?....i cannot stand
coz its touch my heart
he is teasing me
with questions that i afraid of
in the relationship

of course there no certainties
in such relation
but i believe with my hope
i'll do as far as i could
but if Allah have state
what ever it is
i'll accept it with my heart
let it be.....i'm redha with it

Monday, November 15, 2010

perasaan disaat2 berjauhan utk sementara dlm ruang wktu cuti ini

sy menangis ni...da agak lme gak.....dkt nk setgh jam air mata xnk berhenti....adakah sbb terasa dgn kata2nya?....agak nye jgk laaa...tp xde laaa sgt....cume ble die kate gtu,tibe2 sy rs betapa xelok nye sy utk die......klu sy mampu,sy hanya nk bg yg terbaik utk die...sbb sy syg sgt die....kawan2 sume da blik...esok kami balik....mgkn esok hr terakhir dpt melihat die.....even sma tmpt pun,blom tentu sy dpt jmpe die time cuti sebln ni.....al maklum laa famly sy kn....klu tggl dgn famly,mane sy reti kuar jln2....xtau ape tu hangout....yg sy tau....dok rmh je...tolg mak wat2 krje2 household....jga hlmn rmh n so on.......jd sy xde kesempatan nk kuar...even jmpe ngn kwn sklh menengah......klu nk jmpe,msti parents sruh dieorg dtg rmh.....emmm...nak ke kwn2 sy dtg?....sdg kn sy xpenah pg pun rmh dieorg.......ble mse sy dpt nk pg?....klu parents xkasi.....ni kn pulak utk brjmpe dgn die yg sy syg.....sdgkn famly sy xtau pun.....bkn xnk gtau...sy blom brsedia nk gtau....sy tkt...klu sy gtau skrg,kebarangkalian utk kehilangan die mmg tggi.....sy xnk kehilangan die......die amat bermkne dlm hdup sy...wlupn die garg mcm ayah,tp die baik hti mcm mak...sbb tu sy syg sgt die......

klu laaa die bc ni.........utk die...

awk...sy nk awk tau...sy sgt menyayangi awk....wlupn sy kdg2 degil...ske mejawab ble awk tegur.....ske menolak ajakan awk....selalu memberhentikan keinginan awk....tp tu bkn sbb sy xsyg awk.....sy buat sume tu ada sbb nye.....utk keselamatan...utk kesejahteraan....utk kerahmatan....utk kebahagiaan......awk.....awk tau x?....sy selalu rndukn awk.....klu dpt dgr suara awk....sy rs sgt excited.....mendengar suara awk buat sy tenag...wat sy rs bhgia.....sy ske sgt tgk awk senyum....sbb ble awk snym muka awk nmpk comel sgt....nk letak gmbr cni?...hehehe awk xkasi kn.....;p awk...klu sy xde nnt,jga diri baik2 tau time cuti ni....nnt ble sy dtg cni kte jmpe blik ye....kesihatan awk tu kne jge tau...klu awk slalu skt mcm sy ni,kne mkn ubt ekkk...mcm sy ni...ade je skt....mule2 skt prt mse kte g jln2 ramai2 tu,...then da baik yg tu....lme ckit je pastu sy skt telinga lak...mmg da mcm org pekak da time tu.....br je baik telinga,sy kne dmm lak.....semalaman sy kesejukan,pdhal bdn sy pnas sgt....nsb baik sy mkn ubt,da kurg ckit....blom sembuh btol2 dmm sy...tekak sy pulak prit...aduhhh suara rock kapak seyh!.....xleh kuar.......huhuhu mmg perit btol....dan ni plak...smbl2 skt tekak ni,kwn nye en.batuk pulak da mule nk start....

knpe ye sy mudah sgt kne penyakit?......mcm2 penyakit sy....td tu smpingan je....klu yg keturunan mcm asma sy ni?...nk wat mcm ne ye?....hrap2 klu adenye jodoh kte,...sy hrap anak2 kte xde yg mewarisi penyakit sy ni....sy nk anak2 kte sume chat2 t tau...dont be like their mother ni,slalu je skt.....awk....cuti nnt tolong apak n mak ahhh.....awk je sy rs bleh tolong...klu awk xstat dlu,mcm mane org lain nk ikt....xkisah laaa kn sape yg mule dlu,yg pntg kte tolg mak n ayah kte kn......jgn slalu sgt main game tau...nnt kple tu pening laakkkk...xpsal2 skt pale mendtg.....risau sy dibuatnye.....mmg laa nnt awk kate xpe....bkn sy yg rs pun....adoi,mmg laa sy xrs sbb tu kepale awk...sy risau sbb sy nk org yg sy syg xmerasa skt.....xsmpai hti sy tgk org yg sy syg skt....

awk....klu awk terasa rndu sy....bgtau laaa sy ye...sbb sy selalu rndukn awk...sekurg2nye klu awk bgtau sy,sy tau laa rndu sy slame ni berbalas.....xde laa rndu sorg2...huhuhu jgn malu2 tau,ckp je....sy ske mengekspresikan feeling sy...kan awk??....tgk dr muke je pun bleh tau...awk msti rs angol klu tgk muke ketat sy kn....awk slalu membebel klu sy buat muke...tp sy ske dgr awk bebel2....hehehe sbb sy xske pendam2 kn dlm hti sy....sbb sy nk awk tau ape yg sy rs.....sy ske kn perhatian dr awk.....ske ble awk care psal sy...even caring2 awk tu dlm mood garang...adoi...takut nye sy...tp ske sbb tu menunjukkn yg awk care ttg sy.....

awk....smpai disini je coretan sy utk awk ye...hrp2 awk bc...sy xtau laa awk ni pernah bc xblog sy...ntah2 mse sy gtau hr tu je...lps tu mmg xpernah nk bukak kn?....xpelah...tp kn,klu awk nk tau ape rs hti sy...awk bleh tau melalui blog sy....sbb blog sy ni pentas utk sy express all my feeling....smge dpt berjmpe dgn awk ye....salam (^_^)

Sunday, November 14, 2010

to my dear atema

hehehe...org da jmpe da
blog kamu tu....
xnk gtau sgt konon
ecehhh
hehehe...t org ajar ekk
mcm mane nk wat mcm blog org...(^-^)
syg sama kamu sihh
kangen bangat...hahahaa

Saturday, November 13, 2010

laz paper

esok paper last for diz sem....xsbaq nk abs exam ni.....yeah! tp kn,asal rs x excited pon nk blik....slalunye wktu cuti adalah yg plig i tggu2 every sem...but diz sem,mcm xde feel je nk blik....tp tiket da bli daaa.....nk dok cni pon,nk watpe kn....tkt t sorg2....huuhuhu i think i know sbb ape ekk....mgkn gak sbb ni...klu blik rmh,op coz xleh jmpe die...rndu bangat seyh!.....huhuhu klu bleh kn,nk spend most of my time dgn die....sbb nye,....i got only 1 year left...not much memory i could create.....emmmm...sdey nye......sbb tu sy slalu rs nk jmpe die...tp kdg2 tu byk hlgn yg membuatkn sy xleh nk laksanakn.....kpd die....sy nk sgt2 create as much memory as i can with u.......coz i dont have enough time now.....1 year is too short for me,....i want u to always feel happy when i around...i wanna feel soo precious to u....i wanna feel that u really need me in your live.....i wish to be with u forever till the end of my life....miss u sooo mucchhhhh......

Thursday, November 11, 2010


glitter-graphics.com

errmmmm...nk wat cmne ni....

hmmmm......3 4 hr ni die asyik mcm xde mood
nape ekk?...sy ade wat slh ke?
kdg2 rs sy
cam sy ni ade ke@xde sme je pd die
byk prkra menyebabkn die moody
sy cube nk wat die happy
tp nk wat ape ekk?
tkt laaa
nnt mkin wat die moody
ssh jgk ekk
rndu nye kat die....
agak2 die rndukn sy x?

Tuesday, November 9, 2010

surat utk bakal suamiku

ni ambk dr blog org lain...lwk je bc....tp best...kpd bkl suami sy...sy pun nk kate gni kat die....even sy sndri xtau sape bkl suami sy.....klu dgn bf sy skrg kn bgs...sbb da pnat byk kali fall n fail in love...hope he will be my last n forever....(^_^)

Kehadapan bakal suamiku (harap-harap ada satu saja kamu).
Oh, Laling (boleh saya call kamu laling kan?)

Laling, saya tulis ini bukan sebab saya sangap nak kahwin laling, walaupun biological clock saya dah tik-tok-tik-tok –kesha dah dengan saya ni. Bukan juga untuk menyindir dan meletak syarat tinggi2 ala puteri Gunung Ledang laling, tapi nukilan ini hanya semata luahan hati saya.

Oh Laling (chewah geli pulak dah ni)
Laling, I hope time I jumpa you nanti, you dah bersedia nak settle down and kahwin. Wah laling, geli you vaca statement I kan? Tapi laling, I tak suke couple-couple. Couple dua tiga empat lima tahun pun, last2 putus jugak. I tau laling, ramai lelaki ni couple sekadar nak melepas kesunyian je. Maklum la kurang kasih sayang dari mak. Tapi tanggungjawab tak ada. Paling tak best kalau yang mau geli-geli aje. Eee tak suka la laling! Tambah dosa je tau kapel ni.

So kalau kita jumpa nanti laling, tapi saya jual mahal, laling jangan marah tau. Kalau saya tak boleh dating, you mesej saya dalam Facebook pun tak pe. Jangan mesej2 gersangsudahla! Saya report sama itu Mark Zuckerberg!

Oh laling,
Kalau nanti saya first time jumpa laling saya tanya dah Solat Subuh ke belum, laling jangan marah tau. Wajib tau laling saya ni tak tinggal solat. Saya tengok rakan-rakan saya selalu merungut pakwe die tak bangun pagi. Hantar mesej “good morning” pukul enam pagi haram tak balas. Ring-ring telefon die tiga empat minit pun tak angkat. Last-last pukul lapan baru mesej macam orang mamai “sorry sayang, I baru bangun…makan jom.” Ohh!! Tampar laju-laju! Okeh laling, nanti kalau dalam proses mengenal diri saya miscall-miscall pagi-pagi laling tak angkat…siap laling!

Pastu laling mesti tau Imam kan solat. Paling tidak surah-surahJuz Amma pun jadilah. Qunut pendek Qunut panjang dua-dua mesti tau. Ye la, bukan ke kahwin ni macam bina masjid. Mana ada masjid boleh fungsi kalau takde Imam? Laling kata macamlah saya tak pernah tinggal solat? Eh, of cozz la saya tinggal solat, saya kan perempuan. Kikikiki…

Oh laling,
Kalau awal-awal kahwin nanti saya masak tak sedap laling jangan marah ek. Biasa la, sebelum ni masak untuk mama and papa je. Dah diorang suka garam banyak tu, minyak banyak ni. Tup tap laling kata banyak sangat pulak. Laling, nanti laling tegur la baik-baik. Kata “masakan sayang sedap, lain kali kurang skit garam je.”. penat tau saya masak.

Jangan pulak asyik2 makan kat luar sebab saya masak tak sedap. Paling kurang pun bagila buku resepi sebuah dua untuk hari jadi. Takpun periuk nasi Faber atau Elektrolux. Ni tak, asik-asik lupa je tarikh hari jadi dan hari anniversary kita. Sedih tau kita. Time ni la saya tunggu laling balas segala jerit perih saya masak dan jaga anak laling….

Oh laling,
Tau nanti tak lama lagi bila kahwin laling mesti mau anak. Kalau boleh satu pasukan bolasepak laling nak kan? Ye la, nanti boleh la jemput Chelsea datang KL buat friendly match! Anyway laling, I on je (wah terkejut kau!). Tapi syaratnye laling kenalahtolong-tolong kemas rumah dulu, handle lampin anak sama-sama, paling kurang tolong hidang apa yang saya masak.Penat laling? Saya pon penat gak. Laling pikir, kerja saya 8-5 hari-hari. Balik rumah terus masak makan malam, tukar lampin anak kemas rumah, cuci pinggan, basuh baju…lepas tu kena layan laling pulak. Heisss…kalau kurang layan laling nak jadikan tu alasan pasang dua pulak!

Senang-senang laling, kita upah bibik sorang. Takpe laling, I bayar separuh you bayar separuh. Yang penting kita bahagia…ke laling bahagia?

Oh Laling,
Kalau nanti you jalan-jalan dengan I (of cozz lepas kahwin ok), laling jangan la malu nak pegang tangan. Ni saya tengok, pasangan suami isteri, suami jalan depan, isteri jalan punyelah kat belakang dengan anak-anak, laling. Paling tak best couple-couple muda remaja lalu sebelah boleh pulak bermesra-mesraan. Tangan tu lekatttt je kat pinggang ok.

Laling, kenapa kita tak boleh macam tu? Malu ke laling? Saya tengok suami Arab boleh je pegang tangan bini dia. Bini kemain purdah lagi.(of coz I taktau camne rupa bini die. Kot rupe cam Salma Hayek tak tau la).

Dan laling,
Kalau laling tengok awek-awek cun depan mata jangan la lalingsweet-sweet jelling-jeling pulak. Kalau laling type yang gatal depan-depan saya laling pi usik dia lagi. Amboi laling, laling suruh saya pakai tutup aurat segala jadi wanita muslimah, tup-tap bila laling keluar dgn saya laling pi tengok yang baju singkat macam Fasha Sendat. Apa laling kata “dia pakai macam tu laling tengok la?” Laling, dia pakai macam tu dosa dia dengan Allah aje. Tapi bila laling tengok laling pon tumpang dose sekali. Laling nak? Laling kata laling tak boleh tahan diri dari tengok? OK laling, next time kita keluar saya pakaikanblindfold ya. Dapat jugak pahala saya menghalang zina mata. Hihihhiihhi

Laling,
kalau you betul, betul sedia, I tunggu you lama-lama pun takpe. Maklum la I tau payah nak simpan duit untuk masa depan. Papa I pun makan megi je dulu taw, sebab nak kumpul duit kahwin. Tapi laling, kena la ingat untuk berjimat cermat. Jangan laling merungut sebab kos kahwin tinggi, tup-tap-tup-tap, laling pergi beli iPhone 4. Haa~~ kalau kahwin nanti lagilah. Jangan sengkek kalau anak nak beli coklat Tora Datang Lagi Dengan Mainan Pistol Air tapi laling boleh pulak pergi beliLCD TV. Apa laling kata, itu keperluan kita bersama? Ah, laling sorang je yang akan tengok TV nanti. Mesti laling kongker tengok Chelsea main EPL kan….

Laling, kita tak payah hidup kaya raya pun takpe. Kalau gaji laling kecik, kita campur dua jadi besar. Tapi jangan mengada-ngada nak anak ramai pulak kalau gaji kecik. Tak termakan diorang nanti. Bukan apa, saya cuma ingat kat anak je. Saya dapat makan separuh pinggan takpe. Asal anak dapat makan sampai gemuk macam Giant. Kalau tak dapat fulfill syarat tu jangan harap nak kahwin dua laling!

Cuma ingat laling, cari rezeki halal. Kalau halal, dengan perancangan rapi insyaallah laling, kita senang.

Sekian sajalah laling. Hope to see you soon! ^_^

Monday, November 8, 2010

agak sdey ckit mlm ni

suddenly terasa agak sdey mlm ni
mgkn sbb hal call td kot
mmg arr sdey
sape yg xterasa klu dibuat mcm tu
sbb tu sy prnh ckp

xsume yg kte harapkn
kita akn dpt nnt
mcm sy jgk laaaa
sy xmntk byk pun

sy cume mgharap
dpt mendgr suara die
yg sy slalu rndu
bkn niat sy nk wat die bad mood
mgkn slh sy sume ni

sbb mudah ambk hti
dgn kate2 org
buruk nye perangai sy ni
sy mencube

utk mnjd yg trbaik utk die
xnk skt kn hti die
nk die sntiasa hepy ble ade nye sy
mungkin ke die akn rs mcm tu.....

Saturday, November 6, 2010

miss u all

rindu gler kat korg...huhuhu
sbg penghargaan n mengubati kerinduan
aku post gmbr korg ekk
bleh aku slalu tgk.....(^_^)

my friendly classmates...TA9

after dinner bdk2 akaun

me with miss syazmin..posing gurlz

alaaa...lisa n nasuha ni control laa...hahahakss

kat dwn kuliah pun smpt ag...(^_^)




kerja2 ku pagi ini

hahaha....another post...
rjin nye sy mengepost 2 3 hr ni
pg ni td sy g jln2 ngn si dia
sjuk jgk kuar pagi2
yg best dpt ddk dgn die
n main tmn permainan
hahaha....(^_^)

tp xlme...kjap je kot...huhuhu
setgh jam je..
br nk ade feeling
bontot pun xsmpt nk pnas...adoi
tp kesian kat die
sbb die kne flu n ngantok je
sorry ekk ajak kuar
hehehehe....

then balik bilik try nk tdo
tp xleh plak..huhu
so bukak lptp on9
xfb sgt pun,jap je
yg lme nye editting my blog...hehehe

tmbh glitter graphic lbh ckit
tkr lagu yg best2
plih lagu ni sbb nk die dgrkn
lagu utk die...hehehe
then tmbh words2...
jiwang karat seyhh......hahaha

okey laa..c u next time
for another new post
daaa~~

buat teman hidup ku


Aku memilihmu…
Untuk menemani di kala siang tak bermentari
Saat malam tak berbintang
Agar dapat terangiku dengan senyuman

Aku memilihmu…
Saat terik sinar menyengat dan membakar
Ketika bulan sabit atau purnama
Untuk temaniku menyusuri dunia

Aku memilihmu…
Dengan hati yang tak memilih waktu
Sepenuh cinta tanpa masa
Semenjak harap masih mendengung hampa

Friday, November 5, 2010

kata-kata santapan minda

Semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan, esok adalah harapan….. Iman itu bukan hanya harapan, ia adalah apa yang terpancar di dalam hati dan dibuktikan dengan amalan…

zaman berubah tetapi..dendam manusia tidak pernah berubah..
lelaki yg gagah mustahil tidak pernah menangis..tapi, percintaan yg akan menyebabkan mereka menangis..

nilai persahabatan diukur dengan kejujuran..bukan kebendaan
jadilah ubi yg bertutup rapat…bukan kek yg berkrim tetapi..diharungi lalat..


setiap ujian ada hikmah disebalik nya

Kenapa saya DIUJI?
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan; "Kami telah beriman," sedangkan mereka tidak diuji?Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (-Surah Al-Ankabut ayat 2-3) ..

Kenapa saya TAK DAPAT APA yang saya IDAM- IDAMKAN?..
Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu, Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui." (-Surah Al-Baqarah ayat 216)..

Kenapa UJIAN SEBERAT INI?..
"Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya." (-Surah Al-Baqarah ayat 286)

rasa FRUST?..
"janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati,padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (- Surah Al-Imran ayat 139)..

BAGAIMANA HARUS saya MENGHADAPINYA?..
"Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang berkebajikan), dan kuatkanlah kesabaran kamu lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan), dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya, kamu berjaya (mencapai kemenangan)." (-Surah Al-Imran ayat 200)..
"Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk" (-Surah Al-Baqarah ayat 45)

APA YANG saya DAPAT daripada SEMUA INI?..
"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mu'min, diri, harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka... .. (-Surah At-Taubah ayat 111)

KEPADA SIAPA saya BERHARAP?..
"Cukuplah Allah bagiku, tidak ada Tuhan selain dariNya. Hanya kepadaNya saya bertawakkal." (-Surah At-Taubah ayat 129)..

DAH TAK DAPAT BERTAHAN LAGI!!!!!..
"... dan janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa dari rahmat Allah melainkan kaum yang kafir." (-Surah Yusuf ayat 12 ) ..

“TIDAK ADA SESIAPA PUN YANG BOLEH MEMBERI SYAFAAT (PERTOLONGAN) MELAINKAN DENGAN IZIN ALLAH S.W.T”...
SESIAPA YANG BERPEGANG AL-QURAN DAN SUNNAH TIDAK AKAN SESAT SELAMA – LAMANYA...
“DARIPADA ALLAH KITA DATANG DAN KEPADA ALLAH KITA KEMBALI”...
BARAKALLAHUFIKUM..




resources :...iluvislam.....

..luahan hati....

hmmmm......xsume di dunia ini indah
begitu juga dgn sifat manusia
xsemua kita dapat jangka
mulut org kta xbleh nk kwl
tp biarkan laa...

mgkn ini sebahagian dr ujian
atas kenikmatan yg Allah beri

tentang diriku dan dirinya
wlupn byk perbezaan
byk mata2 yg menilai
dlm hti hanya diri saja yg tahu

tentang kebenaran dlm perhubungan
dan apa2 yg berkaitan
tidak semua nya perlu diterangkan
cukuplah dgn apa yg ada
dan apa yg telah berlaku

andai dia tercipta utk ku
aku terima dgn sng hti....
namun andai dia bkn utk ku
akn ku terima dgn redha nya.....


Monday, November 1, 2010

Jangan mencari terlalu sempurna

Jika kamu memancing ikan....Setelah ikan itu terlekat di mata kail, hendaklah kamu mengambil ikan itu....Janganlah sesekali kamu LEPASKAN ia semula ke dalam air begitu saja....Kerana ia akan SAKIT oleh kerana bisanya ketajaman mata kailmu dan mungkin ia akan MENDERITA selagi ia masih hidup.


Begitulah juga .........


Setelah kamu memberi banyak PENGHARAPAN kepada seseorang...Setelah ia mulai MENYAYANGIMU hendaklah kamu MENJAGA hatinya....Janganlah sesekali kamu meninggalkannya begitu saja....Kerana dia akan TERLUKA oleh kenangan bersamamu dan mungkin TIDAK dapat MELUPAKAN segalanya selagi dia mengingatmu. ...


Jika kamu menadah air biarlah berpada, jangan terlalu mengharap pada takungannya dan janganlah menganggap ia begitu teguh.... cukuplah sekadar keperluanmu. ...Apabila sekali ia retak.... tentu sukar untuk kamu menambalnya semula.... Akhirnya ia dibuang....


Sedangkan jika kamu cuba memperbaikinya mungkin ia masih dapat dipergunakan lagi....Begitu juga jika kamu memiliki seseorang, TERIMALAH seadanya....Janganlah kamu terlalu mengaguminya dan janganlah kamu menganggapnya begitu istimewa....Anggaplah dia manusia biasa. Apabila sekali dia melakukan KESILAPAN bukan mudah bagi kamu untuk menerimanya.... akhirnya kamu KECEWA dan meninggalkannya.


Sedangkan jika kamu MEMAAFKANNYA boleh jadi hubungan kamu akan TERUS hingga ke akhirnya....Jika kamu telah memiliki sepinggan nasi... yang kamu pasti baik untuk dirimu. Mengenyangkan. Berkhasiat.Mengapa kamu berlengah, cuba mencari makanan yang lain..Terlalu ingin mengejar kelazatan.Kelak, nasi itu akan basi dan kamu tidak boleh memakannya. Kamu akan menyesal.


Begitu juga jika kamu telah bertemu dengan seorang insan..... yang pasti membawa KEBAIKAN kepada dirimu. MENYAYANGIMU. ..MENGASIHIMU. ..Mengapa kamu berlengah, cuba MEMBANDINGKANNYA dengan yang lain.

Terlalu mengejar kesempurnaan.Kelak, kamu akan KEHILANGANNYA apabila dia menjadi milik orang lain... Kamu juga yang akan MENYESAL.....